• Wpisów:618
  • Średnio co: 4 dni
  • Ostatni wpis:7 dni temu
  • Licznik odwiedzin:85 738 / 2905 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
Składniki:

Zupę zrobiłam w 2-uch wersjach łagodnej i ostrej(w sumie nie zmieściła się do największego garnka jaki posiadam na indukcję;p)



Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
W zdjęciu ze składnikami brakuje śmietany i oczywiście przyprawy curry. W słoiczku po papryce znajduje się maja mieszanka przypraw taka ala jarzynka, w słoiczku jest tymianek, a mięsko to indyk.Miała być to zwykła potrawka ale z curry smakowało naprawdę dobrze.

I pytanie do was czy macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatkę z kiełkami lub potrawe z babmbusem. W lidlu były po 99 gr to wzięłam, ale date mają do końca grudnia więc trzeba wykorzystać.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Szybka wersja deseru. Wykonanie zajmuje 10 min.
Następnym razem dam kokosanki(robiłam w piątek wieczorem ale juZ znikły)i ubije śmietane.
Budyń ugotowałam jak na opakowaniu (tyle, że nie dodałam cukru) i na jeszcze ciepły budyń starłam ten karmel(polecam zastąpić mlekiem z tubki)na to dałam pokrojone banany i pokruszone ciastka maślane i śmietane.
Z takiej ilości wychodzi 6 porcji.
Dopadło mnie przeziębienie, w pracy muszę coś sobie zaaplikować co postawi mnie na nogi(w domu praktycznie nic nie mam jak to się mówi szewc bez butów chodził), święta tuż tuż.

 

 
Tiramisu klasyczne z zółtkami.
Nie wygląda, ale smakowało. Dziś pierwszy raz zrobiłam zupę czosnkową, polecam dla wielbicieli czosnku.
Na szybka zrobiłam też spagetti z kabanosami. Sos miałam ze słoika, przygotowałam go jak jeszcze z warzyw z ogródka świetnie się sprawdza do zupy meksykańskiej, makaronu.
 

 
Tort, który miał mieć 2 oddzielne smaki w sobie , ale ostatecznie pierwsza warstwa jest to krem z mascarpone, a 2-ga budyniowo-kawowa.
BLATY: Biszkopt czekoladowy z 5 jaj

NASĄCZENIE: 50 ml soku cytrynowego + 50 ml wódki + 150 ml wody

NADZIENIE: krem budyniowo-kawowy, krem mascarpone

DEKORACJA: Bita śmietana, krem czekoladowy, truskawki


KREM ŚMIETANOWY:

400 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Podczas ubijania cały czas pilnujemy konsystencji śmietany, aby nam się nie zważyła na masło.

KREM CZEKOLADOWY:

200 ml śmietany kremówki

200 gram gorzkiej czekolady

2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy palnik. Do gorącej śmietany wrzucamy połamaną w kostki czekoladę i dodajemy cukier puder, mieszamy wszystko do roztopienia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy do momentu uzyskania konsystencji kremu.


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt dzielimy aby powstały nam 3 równe blaty. Pierwszą część wykładamy na paterę, nasączamy przygotowanym ponczem, wykładamy połowę konfitury truskawkowej, wyrównujemy, pokrywamy warstwą kremu mascarpone (używamy ok 1/2 przygotowanej porcji), przykrywamy kolejnym biszkoptowym blatem. Powtarzamy czynność nasączania i przekładania konfiturą oraz warstwą kremu. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy, pokrywamy boki i wierzch tortu bitą śmietaną. Dekorujemy tort przy użyciu ślimaczków z bitej śmietany oraz kremu czekoladowego.

KREM MASCARPONE:

500 gram serka mascarpone

600 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Podczas ubijania cały czas pilnujemy konsystencji śmietany, aby nam się nie zważyła na masło. Odkladamy połowę ubitej śmietany na dekorację tortu. do pozostałej części dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Można dodać również odrobinę ulubionego aromatu bądź cukru waniliowego. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny do stężenia.



Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (12) ›
 

 
Ciasto 250 ml letniej wody
szczypta soli
50 g drożdży
1 kg mąki.
Ja na ciasto dałam gęsty sos pomidorowy (taki z papryką i cebulką, który wcześniej robiłam w 2 wersjach(pikantnej i łagodnej)do słoików, na to dałam salami, pieczarki(nie podsmażałam)oliwki i ser mozzarella.
Myślę o zrobieniu blatów do zamrażalnika, robiła któraś?
  • awatar magicblueeyes: Właśnie szukam przepisu na dobre ciasto do pizzy... Na pewno się przyda :)
  • awatar Lilitha: muszę kiedyś pokusić się o zrobienie domowej pizzy :)
  • awatar Eerie: uwielbiam takie domowe pizze :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Chyba już nie podejme się robienia twarzy(chyba że misia), ale najważniejsze , że chrześniakowi się podobał i smakował wszystkim
 

 
Dlaczego inne bo z bananami i polewą z budyniu gotowanego na soku marchwiowo-brzoskwiniowo-banownowego(taki akurat miałam).
Przepis:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru trzcinowego
szcypta soli
1 jajko
1/3 oleju
2 banany
1 marchewka

Tego samego dnia zrobiłam też klasyczne marchewkowe z serkiem philadelfia , ale nie doczekało się zdjęcia głównie przez to ,że nie miałam jak zgrać zdjęć bo szłam do pracy (a szybko nie miałam jak zrobić bo mam problem z apatatem- nagrywa zdjęcia na już isniejące, można coś na to poradzić?)

Byłam wczoraj w textill market i były sweterki dłuższe z wpuszczanymi kieszeniami w kolorze czarnym i szarym za 4,99zł (same ekspedientki były zdziwione), więc jeżeli macie okazje to zajrzyjcie tam.
 

 
5 szt lasek cynamonu
pół gałki muszkatołowej
10 całych goździków
5 ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek
10 wyłuskanych ziarenek kardamonu
Wszystko zmiksowałam w młynku do kawy i gotowe, niektórzy dodają jeszcze imbir, pieprz i ziele angielskie, ale ja się bałam, że bd za bardzo wyczuwalne
Przyprawe bd używać do ciasta marchewkowego.
Biegnijcie do lidla bo można dostać wanilie i cynamon w super cenie
 

 
Do zrobienia jasnej masy użyłam
70 g biełej czekolady
40 g margaryna maślanej kasia
1 łyżkę miodu(rozpuściłam powyższe składniki w kąpieli wodnej w dużej misce i wsypalam ok 40 g ryżu preparowanego.
Przeniosłam to do naczynia, które wyscielałam papierm do pieczenia docisłam,
Wstawiłam do lodówki, a w tym czasie robiłam ciemną mase z:
100 g mlecznej czegolady
25g g gorzkiej
4 cukierków michałków
60 g margaryny i 2 łyżek miodu
Po roztopieniu wsypałam 60g ryżu preparowanego, wymieszłam i ułożyłam na jasnej masie.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (6) ›
 

 
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (6) ›
 

 
Wczorajsza zupa z mniejszą ilościa bulionu i dodanymi 2 paprykami z makaronem kokardkami.
 

 
Składniki na 4 os
2 średnie cukinie
kostka rosołowa
por
mała cebula
1 serek topiony 100 g
pół szklanki mleka
sucharki grzanki lub makaron

mleko podgrzałam i rozpuściłam nim serek
warzywa rozumieniłam i podlałam wodą z kostką dodałam sos można dodać mniej wody lub zagęścic i polać makaron
 

 
Użyłam:
średniego kabaczka
pora
2 zielone papryki średnie
oraz trochę zieleniny którą wyjęłam
ok 100 g makaronu ryżowego
vegeta
sos sojowy jasny
chili
słodka papryka
curry.
 

 
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (4) ›
 

 
Zrobiłam dziś cukinie nadziewaną zamiast ryżu kuskus. Pierwszy raz go robiłam i bardzo mi posmakował do tego stopnia, że nie dodałam sosu pomidorowego (robię go ze swoich pomidorów) żeby było go lepiej czuć. Polecam kabaczki (te żółte cukinie mają miększą skórkę) w tym roku posadziliśmy prawie same zółte (te zielone pójdą do słoików robię je w curry- polecam ).
 

 
Zużyłam paczke biszkoptów (nasączyłam je)na to dałam serek waniliowy 1l połączony truskawkami.Na truskawki wyleje 2 galaretki wiśniowe.